Tips Γιορτών: Πως να διατηρήσετε το βάρος σας την εορταστική περίοδο!

Tips Γιορτών: Πως να διατηρήσετε το βάρος σας την εορταστική περίοδο! 

Συνεχίστε να γυμνάζεστε!

Ένας μαγικός τρόπος για να καταφέρετε να ευχαριστηθείτε τα γιορτινά τραπέζια είναι να μην σταματήσετε να είστε δραστήριοι, ακόμα και αν διακόψετε την ρουτίνα του προγράμματος γυμναστικής που ακολουθείτε, προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για δραστηριότητα, όπως βόλτες και περπάτημα στην πόλη ή στην φύση ή κάποια χειμερινά σπορ αν σας δίνεται η ευκαιρία!

Αποφύγετε την υπερβολή!

Την εορταστική περίοδο επικρατεί συνήθως μια πιο χαλαρή διάθεση με αποτέλεσμα πολλοί να χαλαρώνουν υπερβάλλοντας στην κατανάλωση τροφής όταν εκτεθούν σε ένα εορταστικό – ελκυστικό τραπέζι!  Δεν είναι ευχάριστο σίγουρα το αίσθημα της δυσφορίας από το φαγητό αλλά και των στομαχικών διαταραχών που έρχονται σαν αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και τελικά οδηγούν σε αύξηση βάρους κατά την περίοδο των εορτών ! Οπότε σκεφτείτε τις συνέπειες πριν πέσετε με τα μούτρα σε ένα εορταστικό τραπέζι!

TIPS: Πως να το διαχειριστείτε!

Ξεκινώντας, αποφύγετε να φορτώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού  στο πιάτο σας και αφού φάτε και  κοιτάζετε ξανά προς τον μπουφέ με τα φαγητά  ή τα γλυκά, περιμένετε 20 λεπτά.

Κατά πάσα πιθανότητα, το αίσθημα πείνας θα έχει υποχωρήσει ή έστω θα έχει μειωθεί και έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε την επόμενη προσέγγιση στον μπουφέ και σίγουρα να μειώσετε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώνατε διαφορετικά.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι να μην καταναλώνετε το γεύμα σας πολύ  γρήγορα γιατί  μπορεί να προκληθεί υπερφαγία. Μασήστε το φαγητό σας, αργά και απολαύστε το !  Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει και να αισθανθεί ικανοποιημένο.

Το εορταστικό πιάτο!

Προσπαθήστε να γεμίζετε το ½  πιάτο σας με διάφορα βραστά  ή ψητά λαχανικά ή σαλάτα. Τα λαχανικά προκαλούν κορεσμό, είναι  χαμηλά σε θερμίδες, γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή  περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες . Το υπόλοιπο  ¼  του πιάτου να έχει κρέας , επιλέξτε ένα ψητό που σας αρέσει από τις επιλογές που έχετε, 1 κομμάτι πίτα που μπορεί να υπάρχει στις επιλογές και τέλος το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακα. Αυτό μπορεί να είναι λίγες πατάτες ή ριζότο ή κάποιο ζυμαρικό.

Αλκοόλ αλλά με μέτρο!

Η εορταστική περίοδος περιλαμβάνει πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις οι οποίες συνήθως συνοδεύονται με αλκοόλ.

Εάν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, συνεχίστε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ είναι υψηλό σε θερμίδες (παρόμοιο με το λίπος), οπότε αν επιλέξετε να πιείτε, πρέπει να το μετριάσετε την ποσότητα.

ΤIP

Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο πάγο στο κρασί σας για να το αραιώσετε και να το καταναλώσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση σκληρών ποτών.

Πιείτε νερό.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε την ποσότητα νερού που σας αντιστοιχεί ημερησίως.

Συχνά μπερδεύουμε την πείνα με τη δίψα γιατί ο μηχανισμός της δίψας στους ενήλικες είναι αδύναμος. Αυτή η λανθασμένη διάγνωση της αίσθησης της δίψας μπορεί να κάνει το σώμα να πιστεύει πως χρειάζεται φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα αναζητά τα οφέλη του νερού.

Το νερό σας κρατάει ενυδατωμένους  και βοηθάει  στην καλή λειτουργία του σώματος αλλά και των μηχανισμών πέψης του οργανισμού σας.

Προσοχή στο Αλάτι!

Μετριασμένη ποσότητα αλατιού είναι απαραίτητη, αλλά η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θα  σας κάνει να αυξήσετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε ενώ μπορεί να προκληθεί και κατακράτηση υγρών.

Ήξερες ότι:

Υπάρχει μια υποσυνείδητη τάση να  καταναλώνουμε μεγαλύτερη  ποσότητα από ένα φαγητό εάν αυτό είναι αλμυρό…

Προσοχή σε επιδόρπια και γλυκά.

Την εορταστική περίοδο τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Προσοχή όμως γιατί είναι αρκετά υψηλά σε θερμίδες, οπότε καλό είναι  να είστε επιλεκτικοί.  Εάν επιλέξετε να απολαύσετε κάποιο, μετριάστε τη ποσότητα. Ενώ αν σας φέρουν κάποιο γλυκό στο σπίτι και μείνει μετά το τραπέζι μοιράστε το στους καλεσμένους φεύγοντας ή τοποθετήστε το στην κατάψυξη για να δυσκόλεψε τε την κατανάλωσε του οποιαδήποτε στιγμή χωρίς λόγω!

Αφιερώστε χρόνο για να  χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που είναι ένα ευχάριστο  διάλειμμα από την καθημερινότητα!  Απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας με την οικογένεια και τους φίλους σας, διαβάστε, πηγαίνετε  μια βόλτα και περάστε λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Μερικές  εορταστικές  ημέρες δεν θα σας κάνουν κακό, αλλά μερικές εβδομάδες σίγουρα.

Ελέγξτε  την πρόσληψη τροφής και τις επιλογές σας για μην καλωσορίσετε τον καινούργιο χρόνο με έξτρα κιλά τα οποία θα χρειαστούν σκληρή προσπάθεια για να χαθούν.