Γλυκοπατάτα : Ένα λάφυρο του ανθρώπου από την φύση!

 

Με ιστορία που ξεκινάει από την Λατινική Αμερική και πρώτη καταγραφή στην ιστορία σαν δώρο που προσέφεραν οι Ισπανοί κατακτητές, μαζί με τα υπόλοιπα λάφυρα στην βασίλισσα τους, επιστρέφοντας από την Λατινική Αμερική, η γλυκοπατάτα επιβεβαιώνει την πολύτιμη αξία της!

Γλυκοπατάτα ή Γλυκό Γεώμηλο

Η γλυκοπατάτα είναι ποώδες, πολυετές φυτό και ανήκει στο γένος Ιπόμοια (Ipomoea) και στην οικογένεια των περιπλοκοειδών. Η καταγωγή του είναι από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες του. Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και φέρουν μεγάλα φύλλα, μακριά, συνήθως σχήματος καρδιάς με χρώμα βαθύ πράσινο. Το φυτό για να ανθίσει απαιτεί μικρή διάρκεια της ημέρας. Τα άνθη του φύονται κατά ταξιανθίες έχουν χρώμα κόκκινο, σχήμα χοανοειδές με πλατύ έλασμα και φύονται από τις μασχάλες των φύλλων.

 

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Επιστήμης προς το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI)  που μελετά την ασφάλεια και την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά η γλυκοπατάτα κατατάσσεται στην πρώτη θέση σε θρεπτική αξία από όλα τα λαχανικά.

 

Τα οφέλη της Γλυκοπατάτας στην υγεία !

 1.         Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
 2.         Περιέχει Β-καροτένιο 4 φορές περισσότερο από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη την οποία το σώμα μπορεί να την μετατρέψει σε βιταμίνη Α
 3.         Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C αφού περιέχει 42% από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
 4.         Η περιεκτικότητα της σε βιταμίνη Α και C βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
 5.         Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και καρκίνου του παχέους εντέρου και του ορθού.
 6.         Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που βοηθά στη μείωση  ομοκυστεΐνης και έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών           προσβολών.
 7.          Έχει  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
 8.         Η μεγάλη ποσότητα καλίου στη γλυκοπατάτα βοηθά τον οργανισμό για τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.
 9.         Βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
 10.         Περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου που  βοηθούν στη καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
 11.          Περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία.
 12.          Είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο μας χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες.  

Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε πάνω από 124.000 άτομα, έδειξαν 32% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά, ποικιλία τροφών, πλούσιων σε καροτενοειδή. Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία σε αρχικά στάδια καρκίνου του μαστού, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα, είχαν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.

 

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Η γλυκοπατάτα είναι μια καλή τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Περιέχει 86 θερμίδες/ 100 γρ. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη προκαλεί μια αίσθηση πληρότητας σύντομα και συνεπώς, συμβάλλει στον ελεγχο  πρόσληψης τροφής.

 

Tip: Μην ξεφλουδίσεις την γλυκοπατάτα αν θέλεις να διατηρήσεις την υψηλή θρεπτική της αξία αλλά και τις φυτικές της ίνες.