Φάτε μια χούφτα κάσιους!

Τα κάσιους ανήκουν στους πιο γευστικούς αλλά και ωφέλιμους ξηρούς καρπούς που μας έχει χαρίσει η φύση. Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών στοιχείων που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και θεωρούνται φυσικά αντικαταθλιπτικά.

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Καταγωγή: Το Κάσιους είναι δέντρο της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Προέρχεται από τη Βραζιλία και  Πορτογάλοι εξερευνητές το μετέφεραν τον 16ο αιώνα σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα σήμερα να ευδοκιμεί στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, την Κένυα και την Ινδία.

Οφέλη για την υγεία:

·        Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά που είναι ευεργετικά για την λειτουργία της καρδιάς.

·        Βελτιώνουν την διάθεση εξαιτίας ενός αμινοξέος που περιέχουν της τρυπτοφάνης που βοηθά στη διέγερση της παραγωγής της σεροτονίνης, της ορμόνης που  βοηθάει να έχουμε καλή διάθεση, συγκέντρωση και να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας αλλά και στο αίσθημα του κορεσμού. 

·         Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα σημαντικό μέταλλο που είναι απαραίτητο για να λειτουργεί φυσιολογικά το σώμα. Συμβάλει στη μείωση του σακχάρου του αίματος και καταπραΰνει αποτελεσματικά το άγχος και την νευρικότητα. Μια μικρή χούφτα κάσιους σας προσφέρει 83 mg μαγνησίου. 

·        Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών και διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ορμονών που συμβάλουν στην καλή διάθεση.  Η Β6 συνεργάζεται με την τρυπτοφάνη για την καταπολέμηση μελαγχολίας και της κακής διάθεσης. 

·        Περιέχει βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η επαρκής πρόσληψή της προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και πιθανότατα από κάποιες μορφές καρκίνου. Μια μικρή χούφτα κάσιους 30 γρ. μας προμηθεύει περίπου με το 25% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε.

·        Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου. Ο Ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονή που συνοδεύει τις πληγές του δέρματος και βοηθά στην παραγωγή πρωτεϊνών που ενισχύουν τη γρήγορη ανάπλαση των δερματικών κυττάρων.

 

Βάλτε κάσιους στα γεύματα σας! Πως;

1.      Προσθέστε τα στα ζεστά ή κρύα δημητριακά σας για ένα θρεπτικό πρωινό.

2.      Ρίξτε 1 μερίδα ( 6 κομμάτια) στο γιαούρτι σας.

3.      Συμπεριλάβετε 1 μικρή χούφτα στη σαλάτα σας για να γίνει πιο χορταστική.

4.      Φτιάξτε το δικό σας smoothie προσθέτοντας λίγα κάσιους και χαρίστε του βουτυρένια γεύση!

5.      Χρησιμοποιήστε κάσιους για να αντικαταστήσετε τα κρουτόν σε σαλάτες ή σούπες.

6.      Βάλτε τα ψιλοκομμένα στα ζυμαρικά σας αντί για τυρί.

7.      Κάντε ένα θρεπτικό snack 1 μικρή χούφτα κάσιους με 1 φρούτο.

 Ήξερες ότι:

 

·        1 μικρή χούφτα 10 κομμάτια περιέχουν 85 θερμίδες.

·        Περιέχουν μεγάλη ποσότητα καλών λιπαρών που είναι ευεργετικά για την καρδιά και έχουν αντίστοιχα οφέλη στην υγεία με αυτά του ελαιόλαδου.

·        ¼ φλ. κάσιους περιέχει 1.000-2.000 mg τρυπτοφάνης το αμινοξύ που είναι απαραίτητο για να έχουμε σεροτονίνη και άρα καλή διάθεση! 

 

 Μια μικρή χούφτα κάσιους είναι αρκετή ώστε να απολαύσετε τα οφέλη τους, να μην ξεφύγετε σε θερμίδες και να παρέχεται στο σώμα σας την ποσότητα μετάλλων και ιχνοστοιχείων που χρειάζεστε καθημερινά, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.

Tip: Καταναλώστε τα κάσιους ανάλατα και άψητα !

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κούβδου Έλενα είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος και διατηρεί το ιδιωτικό της γραφείο ΚΟΥΒΔΟΥ ΕΛΕΝΗ - DIETPROJECT στη Βούλα.
Διαθέτει πτυχίο του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαιτολόγος διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στην αθλητική διατροφή, μιάς και είναι συνεργάτης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έχοντας τη διατροφική υποστήριξη των εθνικών ομάδων Ανδρών - Γυναικών του αθλήματος της υδατοσφαίρισης. Η ίδια, ως αθλήτρια και μέλος της εθνικής ομάδας ως το 2018, έχει πληθώρα διεθνών διακρίσεων, με κορυφαία διάκριση την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2011. Διαθέτει εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές με πιστοποίηση Master Practitioners on Eating Disorders & Obesity από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (National Center of Eating Disorders - NCFED) και το British Psychology Society - BPS. Στα πλαίσια της πτυχιακής της διατριβής, ασχολήθηκε με τους δείκτες παχυσαρκίας και γενετικής προδιάθεσης έφηβων αθλητών υδατοσφαίρισης. Η πρακτική της άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά».

Επίσης, κατά την πρακτική της άσκηση, εργάστηκε σε μονάδα επεξεργασίας τροφίμων και σε αθλητικό σωματείο.
Έχει παρακολουθήσει και παρακολουθεί πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων που σχετίζονται με τη διατροφή και τις εξελίξεις στον τομέα της διατροφής.
Τέλος, είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων.

Στο ιδιωτικό της γραφείο παρέχονται εφαρμοσμένα προγράμματα διατροφικής αγωγής και υποστήριξης φυσιολογικών και παθολογικών καταστάσεων, όπως σε απώλεια ή αύξηση βάρους, εγκυμοσύνη, θηλασμό, διατροφή αθλητών, παιδική παχυσαρκία, παθήσεις πεπτικού συστήματος, χρόνιες παθήσεις, διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλιμία). Πραγματοποιείται βιοηλεκτρική αγωγιμότητα, έμμεση θερμιδομετρία. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι, 2 - 3 ώρες πριν τη συνεδρία, νηστικός από τροφή και, 1 ώρα πριν τη συνεδρία, να έχει αποφύγει την κατανάλωση υγρών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, λαμβάνεται εκτενές διατροφικό και ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιούνται μέτρηση με εξελιγμένο αναλυτή σώματος, σωματομετρήσεις, ανάλυση και προσδιορισμός στόχου και ρεαλιστικό πρόγραμμα διατροφής. Παράλληλα, στο γραφείο DietProject αντιμετωπίζεται η νοσογόνος παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, οι κλινικές παθήσεις, η παιδική παχυσαρκία, οι υπερλιπιδαιμίες κ.ά..